Är du väl förberedd inför jakten

Nu närmar sig återigen jaktsäsongen även om du känner att den är långt borta. Men, tiden går snabbare än vad man tror så snart är det dags att putsa av den gamla bössan och se till att den är redo. Men det finns en del som du behöver fixa. Ofta är det årsmöte med jaktlaget. Där sker ofta planeringen för årets jakt, och bestämmelser över hur mycket fällavgiften är för kommande jaktsäsong.

Viktigt med rätt utrustning

Så vad behöver du inför jakten? 

Gevär

En vanlig fråga som har lika många svar som jägare är vilket gevär som är bäst? Helt ärligt så finns det inget perfekt svar. Utan det är helt enkelt det geväret som är anpassat till dig.

Kikare

Du behöver en bra kikare, som är tålig. Men du ska samtidigt inte lägga en förmögenhet på den, även om den är bra att med sig på jakten.

Kängor

Det är viktigt att du har ett par ordentliga kängor, som är sköna och dessutom håller dig torr.

Jaktbyxor och Jaktjacka

Byxan bör vara varm och även vatten och vindtät. Jackan ska vara tålig. Det är trots allt den som kommer skydda dig mest. Du kan köpa allt du behöver inför jakten i en butik med bra utbud online.

Djurparker med rovdjur

Att se rovdjur ute i det vilda kan vara svårt. Nedan kan du läsa om två Svenska djurparker som håller diverse rovdjur.

Järvzoo

Djurparken Järvzoo ligger 7 mil norr om Bollnäs i Hälsingland. Från Stockholm är det omkring 30 mil till Järvsö och Järvzoo. I parken kan man se många nordiska djur. De rovdjur som finns är bland annat lodjuret som många kallar Sveriges minitiger. Detta kattdjur rör sig tyst och kan springa mycket snabbt. Järven är ett annat rovdjur och är nog även det minst omtalade eftersom det inte finns några rapporter om att den har anfallit människor. Den största konflikten har järven med samerna eftersom den kan angripa renar. Dessutom kan du se varg, björn och lodjur i parken. Du går genom parken på en lång trätrottar på tre kilometer. För dig som vill sova över finns varghotellet där rummen har panoramafönster mot varginhägnaden. Du kan alltså komma riktigt nära vargarna om du har tur och även höra dem yla om natten. Parken håller även rovdjursskola för skolklasser samt olika seminarier och föreläsningar.

Isbjörna i orsa djurpark

Orsa Rovdjurpark

Europas största rovdjurspark ligger i Orsa Grönklitt i Dalarna. Här lever djuren i naturliga skogsmiljöer. Förutom de svenska rovdjuren kan du även se rovdjur från hela norra jordklotet. Du kan till exempel se isbjörnen som är det största rovdjuret som lever på land. Den kan bli så lång som 2,5 meter och väga ända upp till 800 kilo. Ur familjen björnar kan du även få se kodiakbjörnen som lever vilt i Alaska. Den är allätare och kan väga ända upp till 700 kilo. Berguven räknas också till rovdjuren och den lever på små gnagare, fåglar och harar.
Under 2017 inträffade en olycka med en björn där en djurvårdare avled. Av oförklarlig anledning råkade en brunbjörn ta sig in i hägnet där man la ut mat. Trots snabba räddningsinsatser gick djurvårdarens liv inte att rädda. Man har säkerhetsrutiner som alltid följs men tyvärr var det något som gick fel denna gång och man var även tvungen att avliva björnen.