Djurparker med rovdjur

Att se rovdjur ute i det vilda kan vara svårt. Nedan kan du läsa om två Svenska djurparker som håller diverse rovdjur.

Järvzoo

Djurparken Järvzoo ligger 7 mil norr om Bollnäs i Hälsingland. Från Stockholm är det omkring 30 mil till Järvsö och Järvzoo. I parken kan man se många nordiska djur. De rovdjur som finns är bland annat lodjuret som många kallar Sveriges minitiger. Detta kattdjur rör sig tyst och kan springa mycket snabbt. Järven är ett annat rovdjur och är nog även det minst omtalade eftersom det inte finns några rapporter om att den har anfallit människor. Den största konflikten har järven med samerna eftersom den kan angripa renar. Dessutom kan du se varg, björn och lodjur i parken. Du går genom parken på en lång trätrottar på tre kilometer. För dig som vill sova över finns varghotellet där rummen har panoramafönster mot varginhägnaden. Du kan alltså komma riktigt nära vargarna om du har tur och även höra dem yla om natten. Parken håller även rovdjursskola för skolklasser samt olika seminarier och föreläsningar.

Isbjörna i orsa djurpark

Orsa Rovdjurpark

Europas största rovdjurspark ligger i Orsa Grönklitt i Dalarna. Här lever djuren i naturliga skogsmiljöer. Förutom de svenska rovdjuren kan du även se rovdjur från hela norra jordklotet. Du kan till exempel se isbjörnen som är det största rovdjuret som lever på land. Den kan bli så lång som 2,5 meter och väga ända upp till 800 kilo. Ur familjen björnar kan du även få se kodiakbjörnen som lever vilt i Alaska. Den är allätare och kan väga ända upp till 700 kilo. Berguven räknas också till rovdjuren och den lever på små gnagare, fåglar och harar.
Under 2017 inträffade en olycka med en björn där en djurvårdare avled. Av oförklarlig anledning råkade en brunbjörn ta sig in i hägnet där man la ut mat. Trots snabba räddningsinsatser gick djurvårdarens liv inte att rädda. Man har säkerhetsrutiner som alltid följs men tyvärr var det något som gick fel denna gång och man var även tvungen att avliva björnen.